Alba Vilanova

Refugees Welcome

Cada dia som testimonis, a través dels mitjans de comunicació, del drama que estan vivint milers de persones que intenten travessar la Mediterrània buscant una vida millor.

Malauradament, l’anomenada “crisi dels refugiats”, generada en part pels interessos dels governs occidentals, està demostrant la incompetència de la Unió Europea per gestionar l’arribada i l’acollida de totes aquestes persones.

Des de fa mesos, milers de persones que intentaven trobar als països europeus un refugi que els allunyés de la guerra i els donés una nova esperança, s’han quedat atrapats a diversos camps de refugiats a Grècia, amb les fronteres tancades i vivint en condicions infrahumanes.

El passat 13 de juny es va desallotjar el camp no oficial de Ekostation, a uns 15km de l’anterior desallotjat d’Idomeni, a prop de la frontera entre Grècia i Macedònia. Aquest era un dels pocs camps no oficials existents a Grècia on el voluntariat, una bona part català, juntament amb les persones que vivien al camp, i de manera autogestionada, l’havien transformat en un espai una mica més digne.

Les 1200 persones de Ekostation van ser traslladades al camp de Vasilika, una antiga granja de pollastres transformada en camp militar, a la vora de Tessalònica. Les condicions a Vasilika són pèssimes, temperatures que superen els 40º, sense ventilació, sense ombra i amb aigua corrent limitada a unes hores del dia.

Els mateixos voluntaris que van conviure i treballar colze a colze amb les persones d’Eko per intentar dignificar allà la seva espera, intenten ara reconstruir els projectes que hi havia a Eko en uns terrenys a la vora del camp. Uns espais on les persones, un gran nombre de les quals són infants, podran de nou jugar, aprendre, riure, respirar aire fresc i relaxar-se.

“Al nou Eko hi ha espais pels nens i per les dones, una escola per a gent de totes les edats, una biblioteca i moltes activitats a l’aire lliure. Amb Eko, esperem retornar una mica de vida a aquestes persones que tant han perdut. Junts reconstruirem la comunitat i retornarem alguna cosa als que tant ens han ensenyat” (https://www.facebook.com/Ekommunity/about)

Totes aquestes accions es poden dur a terme gràcies a la infinita tasca dels voluntaris que hi ha sobre el terreny i gràcies a les aportacions econòmiques voluntàries que es recullen fent actes solidaris.

No tots tenim la oportunitat de ser voluntaris sobre el terreny, però si que podem aportar el nostre granet de sorra.

Tots els diners que es recullin d’aquesta jornada seran destinats a l’EKO Project (https://www.facebook.com/Ekommunity/).

refugees_cartell_alba_vilanova